Schimburile de jucători în fotbal nu produc, de regulă, emoții pozitive. Sunt adesea percepute ca un troc unde un club ia un jucător pe care îl dorește și dă la schimb un jucător considerat surplus. Când îți aduci aminte că pe ruta Dinamo - FCSB s-au mișcat destui jucători în îndelungata istorie a rivalității celor două cluburi, de obicei de la Dinamo la rivali, parcă nu sună bine un schimb de jucători. Unde mai pui că Dinamo nu a extras (recent) sume mari pe jucătorii cedați la FCSB, precum a fost cazul lui Harlem Gnohéré care a plecat de la Dinamo la rivala roș-albastră pentru doar 250.000 de euro. Și totuși, de data aceasta, cred că ambele echipe au câștigat pe partea sportivă, iar Dinamo are un plus și pe partea economică.
Înainte de a face comparația jucătorilor, cred că este util să înțelegem de ce s-a făcut acest transfer. FCSB, prin vocea patronlui Becali, și-a anunțat intențiile chiar înainte ca sezonul 2024/25 să se încheie, iar transferul a fost oficializat înainte ca echipele să plece în cantonamentele de vară, lucru ce denotă satisfacerea unor nevoi de ambele părți. Ce a dus, deci, la acest transfer?
Trei motive, mari și late:
Dinamo îl avea în vizor pe Musi încă din iarnă, conștientă că acesta reprezintă o soluție pentru regula under-21 pentru următoarele sezoane. Dinamo nu îi mai poate folosi pe Roșca și Cîrjan pentru regula de vârstă deoarece în sezonul 2025/26 jucătorii eligibili sunt cei născuți începând cu 1 ianuarie 2004.
FCSB își dorește pentru flancul stâng un jucător de travaliu care să atace poarta și spațiile. Din acest punct de vedere Politic reprezintă o soluție bună, vom vedea în analiza de mai jos de ce. La 25 de ani este un jucător matur ce poate aduce o sumă consistentă în conturile clubului dacă este vândut în urma unor performanțe bune.
Strategia de sezon a cluburilor. FCSB are nevoie de jucători buni dar cu profil diferit pe toate posturile pentru a alinia echipe ce vor juca din 3 în 3 zile, iar sezonul trecut a demonstrat cât de importantă este dimensiunea echipei. Dinamo, pe de alta parte, are nevoie de un jucător care poate emite pretenții de titular și care să respecte regula vârstei. Mai jos veți vedea și cum Musi o va ajuta pe Dinamo să fie și mai periculoasă pe atacurile poziționale.
Transferul lui Politic la FCSB îi aduce lui Dinamo și o sumă de bani, în jur de 970.000 Euro. În condițiile în care l-au adus adus liber de contract, Politic reprezintă pentru rapoartele financiare ale clubului un profit consistent. Această sumă, deloc mică, reprezintă o reușită a noului management al clubului de a valorifica atât calitatea jucătorului cât și rivalitatea, fanii dinamoviști fiind foarte atenți în ce condiții se desparte clubul de unul din căpitanii săi.
Contextul l-am stabilit, dar întrebările rămân. Ce fel de jucători sunt cei doi și ce aduc în jocul echipelor?
Școala engleză a brașoveanului Politic
Dennis Politic a jucat 1759 de minute în sezonul 2024/25 pentru Dinamo, mai puține decât în sezonul precedent 2023/24 când a evoluat 1991 de minute. A fost totuși mai eficient în cel mai recent sezon, înscriind de 6 ori și oferind 2 pase decisive în mai puține minute jucate.
Politic este o bandă stângă școlită în academiile din Anglia (Manchester United și Bolton), iar acest lucru se vede. Îi place să patrundă în viteză cu mingea la picior din lateral în centru, pentru a căuta poarta. Are cifre impresionante pentru Superliga în metricele Progressive Carries, Acceleration with the ball și Dribble Success, indicând un jucător greu de gestionat pentru fundașii laterali și care-și croiește cu succes drumul spre poarta adversă.
Politic iese în evidență și prin jocul defensiv foarte bun, își ajută coechipierii și este unul dintre cei mai buni jucători de bandă la acest capitol din Superliga.
De regulă, el se poziționează în extrema terenului, aproape de tușă, pentru a izola fundașul lateral în vederea unui duel 1 contra 1. Dacă faza de construcție îl sare din schemă, Politic intră in zone centrale pentru a oferi opțiune de pasă și a intra în combinații rapide. Șutează bine cu ambele picioare, după cum au putut observa fanii FCSB în meciul amical cu Utrecht, în care Politic a înscris al doilea gol al campioanei României cu un șut plasat la firul ierbii de la aproximativ 20 de metri de poartă.
Dennis Politic se încadrează în jocul FCSB prin viteza și explozia pe care o demonstrează în flancul stâng, prin capacitatea de a dribla în regim de viteză în dueluri 1 contra 1 și prin dârjenia cu care atacă poarta adversă cum primește mingea (ceea ce englezii numes dircteness). Se potrivește el stilului FCSB? Da. De ce?
Pentru că FCSB va juca în Superliga încercând să impună ritmul și să domine posesia, cum a făcut-o și până acum, iar asta înseamnă ca e nevoie de o extremă stânga care să stea lipită de tușă și să desfacă liniile defensive adverse.


Legat de PPDA (Passes per Defensive Action), cu cât mai mic scorul cu atât mai intens pressingul. Scorul de 8.89 este mai mic chiar decât scorul lui Bayern, care domină metricul de pressing din Bundesliga cu un scor de 10.31, adică în medie 10 pase ale adversarului până se recuperează balonul. Nu comparăm Bundesliga cu Superliga, dar ce ne arată PPDA este că FCSB iși sufocă adversarele iar Politic va avea multe spații de exploatat într-o astfel de echipă.
Când joacă în Europa, FCSB va găsi utilă abilitatea lui Politic de a ataca spațiile libere și viteza sa, dar și disciplina tactică de a oferi sprijin consistent pe fază defensivă.
Mai mult decât atât, FCSB are acum un jucător de flanc stâng cu un profil diferit de Oct. Popescu, Fl. Tănase sau M. Toma. Politic este un jucător puternic în dueluri, responsabil pe faza defensivă, ce atacă spațiile și capabil să lovească mingea cu ambele picioare. După două sezoane la Dinamo, îndrăznesc să spun ca abilitatea lui Politic de a juca pase scurte, în combinații de 2-3 jucători în spații mici s-a îmbunătățit, dar nu acestea sunt principalele sale calități pentru care FCSB a plătit aproape un milion de euro plus un jucător eligibil pentru regula under la schimb. Poți urmări aici (deși, te avertizez, titul e foarte pompos) o compilație cu golurile sale din ultimele două sezoane.
Notă: Aici intervine subiectivismul autorului, dar cred că Politic poate să o ajute pe FCSB și din poziția de al doilea vârf. Golul cu Utrecht nu mi se pare întâmplător. Cu Alibec vârf împins FCSB îl poate folosi ca pivot (cu spatele la poartă) ce pasează pentru Politic - sau pentru orice alt jucător din multitudinea disponibilă în lot - care vine din spate în viteză spre poartă.
Bun, acum că ne-am lămurit de ce Politic la FCSB este o mutare inteligentă pentru echipa campioană, să vedem de ce Musi la Dinamo are la fel de mult sens și face din această afacere una cu adevărat win-win.
Musi, raumdeuter local
Cu 1104 minute jucate în sezonul 2024/25, tentația este să credem că Dinamo a primit un jucător fără prea mare experiență la nivelul Superligii, dar fanii Petrolului își aduc aminte de Alexandru Musi și cele 37 de jocuri (2725 minute) pe care acesta le-a jucat pentru Lupii Galbeni în sezonul 2023/24. Așadar, Musi nu (mai) este în perioada de adaptare la fotbalul de seniori, dar a făcut parte dintr-un lot puternic al FCSB și juca pe o poziție unde chiar FCSB recunoaște, că stau poate prea bine - mai ales că este așteptat să se recupereze și Olaru, pe lângă cei trei jucători de bandă enumerați mai sus. Luate în acest context, minutele lui Musi din sezonul recent încheiat nu sunt o cifră care să îngrijoreze, mai ales că a avut și minute în cupele europene.
Din contră, ce iese în evidență este scorul lui Musi în Progressive Carries (măsoară câtă distanță a driblat cu mingea la picior spre poarta adversă un jucător) și Touches in the box. Musi este un jucător de combinație care nu se sfiește să atragă unul sau chiar doi adversari pentru a deschide spații pentru coechipieri. Apoi, intră în careu unde caută să influențeze atacul fie prin pase, fie prin șut. La 20 de ani, Musi are un potențial foarte mare și oferă echipei sale o dimensiune aparte în posesie.
Musi nu este un jucător de bandă tradițional, cum este Politic, iar fanii lui Dinamo vor fi dezamăgiți dacă se așteaptă la un Politic 2.0. Musi excelează mai ales în spațiile dintre zona centrală și zona laterală, acele half-spaces care permit echipei în posesie să creeze confuzie în organizarea defensivă a adversarului.
Mai jos, primul gol al lui Dinamo din amicalul cu Motor Lubin. O să observați un jucător dornic să preia mingea de la mijlocul terenului pentru ca mai apoi să ia parte la acțiuni de pase în spații mici, pentru a crea oportunități în fața unei apărări compacte.
Notă: Pe animație se poate observa și diagrama Voronoi, o metodă de vizualizare tactică ce împarte terenul de joc în zone individuale de control (poligoane) pentru fiecare jucător. Fiecare jucător este înconjurat de o celulă, sau poligon, iar acest poligon reprezintă toate punctele de pe teren ce sunt matematic mai aproape de el decât de oricare alt jucător. Diagrama Voronoi răspunde la întrebarea “dacă mingea cade în zona X pe teren, ce jucător ar fi în cea mai bună poziție pentru a ajunge primul la ea?” și deci ne ajută să vizualizăm bătălia invizibilă pentru controlul spațiului.
De ce o folosesc? Mă ajută să înțeleg abordarea tactică, dar și eficiența unei echipe într-o anumită fază de joc. De exemplu dacă celulele unei echipe sunt mai mari și împinse mai sus în teren, este un semn că echipa respectivă domină teritorial și controlează jocul, forțând adversarul să se apere în spații mici și compacte. Totodată, diagrama Voronoi ajută la vizualizarea structurii defensive a unei echipe. Celule mari denotă spații libere iar apariția (chiar și de o secundă) a celulelor libere între jucătorii unei echipe reprezintă vizual o slăbiciune defensivă.
Cu toate acestea, diagrama Voronoi are limitări importante: Aceasta reprezintă un model, nu realitatea dinamică a jocului. Este o reprezentare geometrică a unui joc extrem de fluid. Diagrama nu ia în considerare viteza sau accelerația, nu știe că un jucător poate acoperi distanța până la marginea celulei sale mai repede decât altul. În plus, nu știe unde se află mingea, tratează tot spațiul în mod egal indiferent de poziția mingii pe teren. Astfel, diagrama Voronoi nu este o unealtă predictivă care să îți spună ce se va întampla, ci o unealtă descriptivă, care îți arată structura tactică dintr-un anumit moment.
Mai jos avem contribuția (assist) lui Musi în primul gol al lui Dinamo în fața celor de la Omonia Nicosia.
Observați două lucruri.
Primul, Musi poate juca în ambele benzi. Intuiesc că în noul sezon trupa lui Kopic va căuta să fie mai puțin predictibilă ca în sezonul precedent când banda stângă a atacului era căutată cu precădere. Al doilea lucru de observat este poziția de start a lui Musi la începutul fazei, când Cr. Mihai încă nu deschisese spre Opruț, între fundașul lateral și cel central, punându-i pe amândoi în dilemă. Dacă fundașul lateral rămâne în marcaj la Musi atunci Sivis ramâne om liber. Pe de altă parte, dacă fundașul lateral nu comunică cu colegul său (nr. 4) și îi pasează lui responsabilitatea pentru Musi, se deschide un culoar între cei doi fundași care îl găsește pe Musi la marginea careului în duel 1 contra 1 cu fundașul central, o situație ce îi convine internaționalului de tineret.
De fapt, aici este cheia jocului lui Musi. El este un interpretator de spațiu, un jucător creativ ce caută să lege jocul echipei sale și să creeze șanse de gol. Păstrând proporțiile, jocul lui Musi pentru mine aduce cu Thomas Müller la începutul carierei sale de senior la Bayern. Neamțul a ajuns să dea numele unui nou rol în fotbal, celebrul Raumdeuter (space interpreter) iar Musi are valențe similare în care combină jocul pozițional de extremă cu înțelegerea spațiilor centrale și abilitatea de a le ocupa/ataca.
De ce Dinamo are nevoie de un jucător ca Musi? Cred că răspunsul stă în stilul de joc pe care Kopic îl impune (spre bucuria suporterilor), unde posesia și abilitatea de a controla meciul sunt doua motive centrale. Este de așteptat ca adversarii lui Dinamo să o trateze cu mai mult respect în acest nou sezon, după ce anul trecut majoritatea echipelor din Superliga au simțit pe pielea lor riscurile pressingului avansat în fața Câinilor Roșii. Mă aștept, deci, ca Dinamo să fie nevoită să construiască atacuri poziționale mai des, să fie nevoită să desfacă apărări în preajma careului și să aibă mai puține spații de atacat în spatele liniei defensive. Musi este un jucător pentru acest stil, nu este cel mai rapid în linie dreaptă dar nici nu trebuie. El este foarte agil în spații mici, ține bine de minge și intră în combinații de pase scurte care creează confuzie. Fanii dinamoviști au putut observa deja relația de joc bună (pentru un jucător care abia s-a alăturat de 3 săptămâni echipei) cu Cîrjan, decarul și principala forță creativă a echipei în sezonul precedent.
Acum Dinamo are încă un conducător de joc, potrivit stilului de joc și mai ales eligibil pentru regula under-21, cu potențial uriaș de creștere.
Iar FCSB se alege cu un jucător matur, puternic, cu o mentalitate și abilitate potrivite ritmului campioanei. Dacă reușește să îl țină sănătos (și sper că o vor face), Politic are toate atuurile să cucerească tribunele și să se reîntoarcă în fotbalul din vest via FCSB.
Schimbul perfect…există.